«Man blir veldig godt kjent med mange mennesker som man vanligvis ikke ville blitt kjent med utenom jobb. Hos noen pasienter kjenner du deg selv igjen». Det sier 26 år gamle Nikolai Hansen Bjerkestrand, fysioterapeut hos Apexklinikken.
Profil: Nikolai Bjerkestrand
- Utdannet ved Saxion University, Nederland
- Spesialiserer seg innenfor idrettsfysioterapi og ultralyddiagnostikk og jobber som fysisk trener/fysio for flere fotballklubber i Oslo.
I intervjuet forteller Bjerkestrand om et yrke som både er utfordrende og lærerik. Veien hit har vært lang, men nå nyter han hvert eneste øyeblikk.
– Når bestemte du deg for å bli fysioterapeut?
«Jeg satset lenge på å bli fotballspiller uten å ha nok innføring eller læring om viktigheten av forebyggende trening, belastningsstyring, styrketrening og kostholdsveiledning. Jeg forstod tidlig som 18 åring i 2.divisjon at proffdrømmen var mulig, men at det krevde utrolig mye fra meg. I tillegg var jeg utsatt for en del skader. Det var her jeg fant min interesse for fysioterapien».
Jeg likte måten fysioterapeutene jobbet på. De satte av mer tid til deg.
«Jeg begynte å stille meg selv kritiske spørsmål om hvorfor jeg var skadeutsatt i en alder av 18 år med en generelt god fysikk. Noe må jeg ha gjort feil?
Jeg husker at jeg var på behandling for en alvorlig lyskeskade hos NIMI. Der fikk jeg en grundig opplæring i både anatomi og fysiologi om skaden min og hva dette hadde å si for meg som utøver. Jeg husker jeg ble svært engasjert og jeg spurte masse spørsmål for å lære mer. Jeg likte måten fysioterapeutene jobbet på. De satte av mer tid til deg sammenlignet med en lege og hadde en veldig inkluderende holdning til meg.
Fysioterapeuten ønsket at jeg skulle være med å velge ut øvelser som jeg responderte bra på. Sammen gikk vi igjennom intensitet og hyppighet for å få det til å gå opp i min hverdag. Jeg har alltid vært interessert i kropp og helse, men det var etter dette samarbeidet med fysioterapeuten på NIMI som fikk meg til å fordype meg i fysioterapifaget. En slik holistisk og inkluderende måte å hjelpe andre mennesker på ga meg mersmak!»
Yrket som fysioterapeut innebærer kontakt med mange ulike mennesker som har ulike plager og behov. At man er åpen og lærevillig er derfor viktige kritereier for lykkes. Selv forteller Bjerkestrand om et yrke der han aldri blir ferdig utlært.
– Hva er det mest spennende med yrket?
«Det mest spennende med yrket må være variasjonen av mennesker og hvordan de oppfatter sin egen kropp på. Noen er utrolig kroppsbevisste og kjenner utrolig godt etter, mens andre har nesten ikke et forhold til sin egen kropp. Det er interessant å høre på folks egen historie og hva de tror er årsaken til nedsatt funksjon eller smerteopplevelse. Her er det mye forskjellig».
Jeg blir fascinert av hvor utrolig forskjellig vi tolker og opplever ting
«Man blir veldig godt kjent med mange mennesker som man vanligvis ikke ville blitt kjent med utenom jobb. Hos noen pasienter kjenner du deg selv igjen. Både i forhold til smerteopplevelsen deres og tankegang rundt dette. Andre har en helt annen opplevelse og tolkning enn deg selv. Dette overrasker meg stadig og jeg blir fascinert av hvor utrolig forskjellige vi tolker og opplever ting. Dette gjør at jeg aldri blir ferdig utlært og hele tiden må møte en ny pasient med et åpent sinn og en villighet til å forstå hvert menneske med blanke ark».
– Var det vanskelig å få jobb etter studiet?
«Jeg var heldig som fikk jobb hos begge klinikkene jeg var hos i turnusperioden min. Den gang Jar Helse og Apexklinikken. Jeg syns ikke det var direkte vanskelig å få jobb, ettersom jeg alltid har vært svært aktiv og engasjert som fysiostudent og ble kjent med mange klinikker underveis. Som student jobbet jeg litt gratis for noen klinikker for å skaffe meg erfaring og kontakter. Her tok jeg kun i mot PT- timer og ikke fysioterapibehandling, men dette ga meg gode jobbnettverk og verdifull klinisk erfaring».
«Det er nok vanskeligere å få jobb i en offentlig stilling eller i et driftstilskudd etter endt utdanning. Er du heldig så kan du få noen vikariater her og der, men generelt er det tøft å få jobb i faste stillinger som nyutdannet».
Nikolai jobber også som fysioterapeut og fysisk trener for flere fotballklubber i Oslo. Han deler gjerne noen gode tips til fotballspillere:
«Hvis du er en ung fotballspiller med ambisjoner ville jeg satt meg inn i prinsippene om forebyggende trening, styrketrening, restitusjon og kosthold. Skal man lykkes som fotballspiller i dag må disse tingene være på plass tidlig.
Fotballtrening skal selvfølgelig prioriteres, men god søvn, ernæring og grunnfysikk er utrolig viktig for både prestasjon og forebygging av skader. Dette er i tillegg tiltak du gjør utenfor fotballtrening og som KUN vil gagne deg positivt.
Hvis man har ambisjoner og ikke gjør disse tingene er det stor sjanse for at du faller igjennom. Er du skadefri, får du trent mer og spilt mer, enkelt og greit. Jeg har spilt med spillere som i dag er proffe. Disse spillerne var alltid gode på dette. Fotballbaserte tips får du ta med treneren din».
– Koronaviruset skaper utfordringer for trening og treningssentre rundt i landet holder stengt.
«Det er vanskelig å motivere seg for trening når treningssentre eller fysioterapiklinikker er stengt. Jeg kjenner på det selv. Jeg tror det viktigste er å senke terskelen. Ikke sett deg for høye mål. Kanskje dette er tiden for trening rettet mot mental og fysisk helse og velvære? Ikke bare utseende eller prestasjon, men heller utnytte helsegevinstene av fysisk aktivitet?
Hvis du følger Helsedirektoratets anbefalinger er ikke dette mer enn 150 minutter med moderat intensiv aktivitet i uka. En joggetur på 30 min kan holde. Dette føles garantert godt for kropp og sinn».
Hvis du er interessert nok er ikke coronasituasjonen noen unnskyldning
«Hvis du er av den andre sorten som ønsker progresjon og tøffere trening så er det veldig mye du får gjort hjemme. Bruk stol, sofa, barn, bæreposer, sekk eller kjøp deg vekter til å trene med hjemme. Hvis du er interessert nok er ikke coronasituasjonen noen unnskyldning».
Fysioterapiguiden er et nettsted som skal gjøre det enklere å finne en fysioterapeut lokalt der du bor. I tiden fremover vil vi presentere intervju med flere fysioterapeuter og andre fagartikler om både yrket og det å være fysioterapeut.